=

                      

מגזין ים

גיליון 109, יוני יולי 2008

מאת: אריאלה קצ'אן ופאולה פיפרמן

צילום: פאולה פיפרמן

טיולי ספארי הצלילה בסיני החלו ללבוש צורה בשנות השמונים. בשנים אלה, בהן לא היו תשתיות צלילה איכותיות בסיני, יצאו מירב הטיולים מאילת, בין אם הצוללים היו ישראלים, או זרים. הטיולים היו "ספארי" במלוא מובן המילה וכללו מסלולי 4X4 מרתקים שהובילו לאתרים אשר בזמן ההוא היו כמעט בלתי נגישים. מדריכי הספארי היו בעלי היכרות מעמיקה עם השטח ובאופן טבעי הגיעו ברובם מעולם טיולי המדבר בו הוכשרו להדריך על נושאים רבים ומגוונים הקשורים לטיול.

עם השנים, הלך דור המדריכים המכובד לדרכו תוך "חפיפה "עם הדור החדש. כל דור לקח עימו קצת מהידע וכתוצאה מכך בנוסף לחוסר הכשרה מקצועית, נוצר חשש כי דור מדריכי הספארי הבא יתאפיין במדריכים שכל הכשרתם היא בהדרכת צלילה בלבד.

וכאן נכנס לתמונה אילן ורד, שעוסק בהדרכת טיולי ספארי צלילה משנת 1988. הוא ראה את הצורך בהכשרת דור מדריכים חדש שיכיר את מגוון הנושאים וידע לתת מענה ללקוחות השואלים שאלות בתחומים שאינם רלוונטיים לצלילה בלבד. הוא הרים את הכפפה ופתח קורס מדריכי ספארי צלילה ראשון מסוגו בישראל. לצורך ביצוע קורס ברמה הדרושה, גייס אילן אנשי מקצוע רציניים: להדרכת תחומי האקולוגיה הימית, הגיאולוגיה וההיסטוריה, הוזמן דר' יעקוב דפני האגדי ששמו יצא ברבים בכל הקשור לביולוגיה ימית בכלל ובאילת בפרט, את נושאי ספארי הצלילה הדריך ורד באופן ישיר ולתחום האינטראקציה הקבוצתית הובא מאמן מקצועי.

הקורס תוכנן לסוף מרץ למשך שמונה ימים וכלל בתוכו ארבעה ימי תיאוריה וארבעה ימי ספארי בסיני במסלול ייחודי, שילוב מנצח של ידע תיאורטי ומעשי בהובלת קבוצות לסיני, הקניית מיומנויות הדרכה ולא פחות חשוב: הנאה צרופה למשתתפים.

בשבוע האחרון של חודש מאי התכנסו "הנבחרים" בכיתת מועדון מנטה, ביניהם דייבמסטרים ומדריכים: דפנה וינאי ממועדון סיאם, אנדריי וסלאבה, שועלים ותיקים בטיולי ספארי לסיני, מיכל עדנה וסיגלה, דוד יניב איתמר ואריאלה, המדריכים לבית מנטה וכמובן פאולה, חמושה במצלמתה.

ביום הראשון הציג דפני את הגיאולוגיה של האזור. כדי להמחיש על מה מדובר עלתה הקבוצה על ג'יפים ונסעה לאזור הרי אילת. "כאשר קפצנו מהג'יפ החוצה והתחלנו ללכת בעקבות יעקוב ראינו אותו שופך מים על הקרקע ונגלה לפנינו מראה מרהיב: אלפי מאובנים של קונכיות וצדפים השתמרו בצורתם הטבעית כחלק מהסלעים" מספרת אריאלה קצ'אן ממנטה. "מי היה מאמין שכל האזור המדברי הזה היה פעם שונית שלמה שבה חיו בעלי חיים ימיים לרוב. כדי לגלות מה מסתתר ממש מתחת לעיננו בתוך הקרקע כל מה שצריך זה להביט מטה ולשפוך מעט מים".

"המשכנו לצעוד", מספרת קצ'אן, "כל אחד מאיתנו הסתכל לימינו ולשמאלו במטרה למצוא אבנים וסלעים שחבוי מאחוריהם סיפור שלם שעד כה לא היינו מודעים לו".
את הטיול סיימה הקבוצה במחווה מפנקת של פיתות על הסאג' ותה בדואי חזק ומתוק.

ביומים הבאים המשיך דר' דפני להעמיק את הידע בנושאים נוספים בתחום הגיאולוגיה הביולוגיה הימית ואף וההיסטוריה של הבדואים באזור. ורד מצידו הכניס את המשתתפים לעולם המטרולוגיה ואופיו של הים. לשיטתו, כאשר מדריך יוצא עם קבוצת צוללים מנוסים ככל שיהיו, עליו להבין את משטר הזרמים , מה המשמעות כאשר שכבת עננים מכסה את השמיים ואיך תושפע הצלילה מתנועות הגאות והשפל.

ביום הרביעי הגיעה הקבוצה לחלק המעשי– עוברים את הגבול ונוסעים לסיני. ורד תכנן מסלול ייחודי וייעודי לקורס , משארם דרומה דרך אתרים קלאסיים בשאב מחמוד , שאב עלי, (הטיס לגורם האגדית), ראס מוחמד ולקינוח מיצרי טיראן. סיני מציעה לצולל אתרים מגוונים המתאימים לרמת ציפיות המשתנה מצולל לצולל. לאלה האוהבים קירות שופעי אלמוגים צבעוניים , יש לרוב. לאלה האוהבים מערות ואת משחקי האור שקרני השמש יוצרות בהם, גם יוכלו למצוא בשפע. ולא נשכח את השמור לאוהבי האקסטרים, שרק רוצים לפרוש ידיים ולעוף עם הזרם, ולאלה שמחפשים צלילות לילה, בהם יוצאים החוצה כל  אותם יצורים מפתיעים.

"טעמנו מהכול מתוך מטרה להביא לצוללים את הצלילות המעניינות ביותר, בהם יוכלו הלקוחות שלנו ליהנות מכל רגע ולצאת עם חיוך ענק מהמים" מסכמת קצ'אן.

Back